Workshop Patineren

Wanneer: 9 en 10 september
Kosten: € 100,-

PatinerenPatineren is een versnelde, gecontroleerde oxidatie van metaal. Iedereen kent natuurlijk de term ‘roest’, dit is een oxidatie die aan de oppervlakte van ijzer ontstaat doordat het materiaal reageert met zuurstof. Bovendien zorgt het zuur in het regenwater er voor dat het proces versneld wordt. Zo oxideert brons (wat voor een groot gedeelte uit koper bestaat) naar een welbekende groenige kleur. Deze groenige kleur zie je vaak ook op panden waar koperen platen, dakgoten of regenafvoerpijpen in zijn verwerkt.

Niet iedereen zal een groen beeld willen en het op een natuurlijk manier van oxideren zal vaak te lang duren. Vandaar dat door verhitting van het brons en het gebruik van verschillende chemicaliën het oxidatieproces drastisch versneld kan worden en door het juiste gebruik van de chemicaliën er een groot scala aan kleuren verkregen kan worden. Zie hieronder een aantal voorbeelden van patina’s, bij het hoofdstuk ‘patineren’ zijn er nog meer te bekijken. Ook zijn er mogelijkheden van koud patineren die vrij snel gaan, daarnaast is het ook mogelijk door middel van dampen of tamponeren diverse andere, bijzondere kleuren te maken.

Naast de verschillende mogelijkheden van patineren zal er tijdens deze cursus tevens aandacht uitgaan welke invloed een bepaalde toets op een beeld heeft, of de manier van afwerken heeft op de patina.

De prijs is zonder materiaalkosten, voor meer informatie bel 0416-693992.