Gijs Assmann, meisje en jongen 2010

gijs assmanKunstwerk Doelenplein onthuld door burgemeester en leerlingen Marnix
In 2009 besloot het Harmsen van der Vliet-Ameshoff Fonds de gemeente Ede een reeks kunstwerken te schenken, met als overkoepelend thema `jeugd`. Het tweede beeld in deze reeks is het nieuwe kunstwerk op het Doelenplein. Ieder jaar wordt het kunstwerk op of rond 20 november onthuld, de Internationale Dag van de Rechten van het Kind. In 2010 zijn ook Unicef en het Marnix College aangehaakt en is er een gezamenlijk project van gemaakt.

Kunstwerk
Het werk is gemaakt door kunstenaar Gijs Assmann uit Amsterdam. De centrale gedachte in dit werk is het idee dat de wereld van het kind niet alleen bij kinderen zelf hoort. Ook in volwassenen gaat die wereld – weliswaar somsverhuld – schuil.

Het kunstwerk bestaat uit twee kinderfiguren van gegoten aluminium. Op het ene muurtje staat een meisje dat zich vermomd heeft als volwassene. Zij houdt een masker met snor en een doek omhoog, waaronder zij zelf gedeeltelijk verscholen is. Achter haar op het muurtje ligt een tweede masker. Op het andere muurtje staat een jongen verscholen achter een cirkelvormig vlies, waardoor zijn gezicht zichtbaar is. In zijn rechterhand houdt hij een dames handtas vast. Onder hem op de grond staat een paar damesschoenen. Op het cirkelvormige vlies staat een brandende kaars.
Beide figuren wekken de indruk een fantasievolle kinderverbeelding van een man en een vrouw te zijn. Tegelijkertijd zijn de beelden op te vatten als volwassenen waar het kind in zichtbaar is gebleven.