Patineren

patinerenKijk voor ons uitgebreide kleurenaanbod bij de foto’s onder aan deze pagina. De getoonde bronsplaten hebben met opzet een ruwe en een gladde kant, zodat de invloed van de aangebrachte toets duidelijk naar voren komt.

Na het gieten heeft brons soms een donkere tot zwarte, soms een rode tot bruine verkleuring. Deze verkleuring heet de giethuid en ontstaat doordat het hete brons (zo’n 1150°C) tegen de vuurvaste massa aankomt. Het brons koelt af en op het buitenste laagje vormt zich een oxidatielaag die de giethuid heet.

Afhankelijk van de legering waarmee gegoten wordt, heeft het bewerkte brons een rood-gelige tot koperachtige kleur. Beelden zullen in de loop van de tijd gaan verkleuren, buitenbeelden worden in de loop van de tijd helgroen, binnenshuis meestal donkerbruin.

Deze verkleuring is een natuurlijke oxidatie die ontstaat door het inwerken van zuren die in de lucht en regen aanwezig zijn. Het is mogelijk om deze oxidatie te imiteren en te versnellen, dit heet patineren.

Wij maken gebruik van verschillende methodes van patineren;
-Koudpatina, er wordt een patina op het beeld aangebracht, de omgevingstemperatuur zorgt voor de verkleuring van het beeld. Dit is een proces wat meestal langzamer verloopt.
-Warmpatina, het beeld wordt met een brander warm gestookt, een chemicalie wordt op het beeld aangebracht doormiddel van een kwast, doek, spuiten etc. De verkleuring is gelijk zichtbaar
-Dampen.
-Stempelen

Bekijk hieronder de verschillende kleur mogelijkheden die wij bieden.
Ook kunnen we zorgen dat de beelden verzilvert, verguldt, vernikkelt en verchroomt worden. Misschien niet iets waar je in eerste instantie aan denkt, maar wat verrassende effecten kan geven.

Kijk voor meer informatie ook bij workshops/cursussen bij de cursus patineren.